Skolevæsnet i Tune

Tune skole er fra 1743 og har gennem tiden haft til huse en del steder. Her må I, kære læsere, gerne være os behjælpelige med detaljer.

Da Tune var annekssogn til Snoldelev, hænger skolens historie tæt sammen med Snoldelev sogns. Skolevæsnet begynder med degnene. 

Under Chr. VI kom der i 1739 en Forordning om Skolevæsnet, der foreskrev, at degneboligerne skulle udvides med en skolestue. 

Degnene: Fra før Reformationen har der været forbindelse med Roskilde Latinskole, nu Katedralskolen. Herfra blev der fra ældsteklassen "Mesterlektien" udsendt elever (over 18 år) til at varetage opgaver for omegnens sognepræster: lede kirkesangen og undervise landsbyungdommen i den kristelige børnelærdom. Disse degne havde titel af løbedegne.

Indholdet heraf var fastsat af biskop Peder Palladius (første sjællandske biskop efter Reformationen 1536) og fastslår i sin Visitatsbog, at løbedegnen skulle undervise  mellem sammenringningerne om søndagen. Med Reformationen kom gudstjenesten til at foregå på dansk. Men da mange ikke kunne læse er det formentlig løbedegnenes fortjeneste, at Evangeliet i stedet for blev sunget ind i menigheden. Havde præsten forfald, var det degnens opgave at forestå gudstjenesten; ofte med resultat af en både kort og dårlig prædiken. Måske ordsproget springer heraf: "Det skilles ad på midten, ligesom degnens prædiken". Løbedegnenes tid slutter engang i midten af 1600-tallet, for i 1663 kan man i kirkebogen læse, at de to sogne nu har fået fælles bofast degn, en såkaldt sædedegn, hvis navn var Laust Skolemester. Han har formentlig virket fra omkring 1650 til sin død i 1679. Der er optegnelser over fire sædedegne.  Når degnen kom til Tune  for at undervise, foregik det dels i kirken og dels i Anneksgården, som lå vest for kirken. Gården var forpligtet til at stille lokaler til rådighed mod tilgengæld af få visse afgiftlempelser i forhold til de forpligtelser der ellers påhvilede gårdene. Med ovennævnte forordning sluttede æraen med Anneksgård og degn (som overgik til embedet som skoleholder i hovedsognet) og annekssognet Tune får nu en egentlig skole med skoleholder.   

Skoleholdere: Forordningen fra 1739 siger også at børn skal undervises i almindellige skolefag. Degnen, der hidtil havde varetaget undervisningen i Anneksgården i Tune var nu skoleholder i Snoldelev. Derfor ansættes Villum Berntsen Falencamp i 1727 som skoleholder i Tune. Der var store krav til en skoleholder. Forordningen af 1739 sagde, at: "Skoleholderen, som skal være  mindst 22 Aar gl. skal kunne undervise  i Læsning, Skrivning og Regning, forstå sin Kathekiskus, og derudover kunne kathekisere, have Vidnesbyrd om ulastelige Forhold, særligt ej bander, lyver, ej er tilgengegen til Drukkenskab, Liderlighed eller Uredelighed, bringes i Forslag af Sognepræsten og eksamineres af Provsten. 

Skoleholderlønnen var på 12 Rdl. Dertil kom løn in natura. 5 td rug og 5 td byg, græsning og foder til to køer og 6 får, samt 25 - 30 læs tørv. Det kunne også ske, at bønderne tog skoleholderens kvæg på stald i stedet for at levere ham furage - og bonden kunne jo bruge gødningen, det kunne skoleholderen ikke!  I 1731 afløses Falencamp af Anders Vingaard. Hvor længe han virker, vides ikke. 

Tune skole bygges i 1743 på østsiden af Tune kirke og kostede 165 Rdl. 4 Mk 2 Sk. Herregården Bistrup betalte 25 Rdl 3Mk og 2 Sk og Gjeddesdal resten. 

Børn skulle indskrives i 5-6 års alderen og der betales 4 Sk. ved indskrivningen. Der var gratis undervisning i læsning og kristendom men skulle man lære at regne og skrive kostede det 2-4 Sk. ugl. med mindre man var fattig, da intet. De store gik i skole om vinteren fra Mikkelsdag til påske fra kl. 8-12 og igen 13 - 16.  

Ved Skolelov af 1814 nedlages degnekaldene og lærerembedet oprettes.

Lærerembedet: Med undtagelse af skolens første lærer, Jørgensen, kommer der fra nu af  seminarieuddannede lærere til skolen. Nu begynder vi også at have billeder af både lærere og elever.

Men inden jeg beskriver et par af skolens første lærere, skal det nævnes, at skolen siden 1886 havde haft et forskolelærerindeembede. Embedet bestrides af kvinder med eksamen.  

 Lærer Hans Jørgensen (f. 1788)  kommer til embedet i Tune.i 1824. Han er ikke seminarist, som biskop Mynster skriver efter visitats i 1835, og desuden katechiserer han kun mådeligt. Skolens tilstand er dog god og læsning og skrivning endog meget god. Der er det år 92 skolepligtige børn. 

I 1841 bygges der ny skole på den anden side af gaden, som vi nu har billeder af; et særdeles godt og grundmuret hus, bagget af legatmidler fra Giøes legat.  Skudsmålet for Lærer Jørgensen, der nu i 1843 får tilsyn igen, er ikke meget bedre end i 1835. Han er nu 55 år og skal bibringe 89 skolebørn lidt lærdom: Han er uden Tvivl skikkelig og flittig og ret duelig, skiøndt han kun katechiserer nogenledes, dog mest af Forlegenhed. 

8 år senere noteres der om Lærer Jørgensen, at han: er en simpel Mand men meget tro og flittig. Skolehuset meget godt. Lærer Jørgensens datter står for at drive en syskole, oprettet på legat og her noteres ved samme lejlighed at hun søges temmelig flittigt. 

 

I 1862 kommer lærer Frederik Ludvig Petersen til Tune som hjælpelærer for lærer Jørgensen. Han er til genglæd seminarieuddannet. Han overtager lærer Jørgensens embede, da denne går på pension i 1869 og kaldes til lærer ved Tune Skole, kirkesanger og organist ved Tune Kirke. 

1907 - 1913: Da lærer Petersen tager sin afsked i 1907, tiltræder lærer Thorolf Kristensen, der er seminarieuddannet. 

1914-1917: Herefter bliver lærer S. P. Fredebo førstelærer ved skolen. Også han er seminarieuddannet.

1918- ?: Nu tiltræder Lærer Frederik Jacobsen Nielsen Nøhr stillingen som førstelærer ved Tune skole og samtidigt oprettes  et andenlærerembede.  

 

Tune Skole i Nørregade

Hr. Nøhr holdt styr på gemytterne. 

John Andersen: Det er formentlig fra 1928, da det er fundet sammen med andre billeder fra det år. 

Helle Viuf fortæller: 

Billedet er fra ca. 1928. 

Min farfar, Poul Verner Andersen, sidder i venstre række, nr. tre bagfra (markeret med blå kuglepensprik). Han er født i 1918 så måske er der andre, der ud fra årstallet kan genkende personer på billedet.

 

Tune skole med møllen i baggrunden

 

Fra Facebook:

Lone Nielsen : Når vi så er ved gamle minder, er der så nogen der husker “ salen” den gamle gymnastik sal og værterne i mange år, Annes og Martin, samt alle revyerne og bal derefter😊

Kirsten Nielsen: Forsamlingshuset blev bestyret af Agnes og Martin og der var dilettant og juletræ hvert år, men jeg var barn og min mor passede garderobe som var på skolen ved siden af. Der blev også vist biograf Valkyrien tror jeg den hed ja det var dengang👍👍

 

Førstelærer Carl Nielsen.

Da jeg spurgte på Facebook-gruppen, om der var nogle der havde minder om skolelæreren, som elever havde rejst en sten over, kom der et væld af minder. Også minder om en tid, hvor lærere måtte slå elever. 

 

Fra Facebook: 

Birgitte Kryger: Fruen, Agnethe Nielsen, var så vidt jeg husker kirkeværge i nogle år. Og så var hun bibliotikar på biblioteket på skolen.
Ret mig lige hvis jeg tager fejl
John Schalander: Fr. Agnete Nielsen, blev bibliotekar da hendes mand Carl Nielsen alias (havmanden) døde i 1964. Hvorfor han blev kaldt havmanden, jo det, skyldtes ene og alene hustruen’s fornavn. Og jeg skal takke Fr. Agnete Nielsen, idet hun hjalp mig med at finde de mest interessante bøger omhandlende modstandbevægelsen i Danmark under krigen. Og havde hun dem ikke på lager i Tune, så skaffede hun dem hjem.
1 kommentar(er)

Kommentér gerne

2022.02.28 Skrevet af Edith Olsen
Denne førstelærer Carl Nielsen og hans kone, hvor mange børn havde de?
Jeg spørger fordi, jeg fik på Gadstrup skole, hvor jeg havde en klasselærer, hvis far var lærer på Tune skole.
Min far havde haft min klasselærers far på Tune skole. Min far kom i skole omkring ‘58, vil jeg tro